Van onderneming naar succesvolle onderneming

Verkooptips? Leer luisteren en maak meer omzet


Meer omzet door verkooptips op maat

Verkooptips het internet staat er vol mee. Maar wie zijn die zelfbenoemde experts en topverkopers die deze verkooptips geschreven hebben eigenlijk? Werken de verkooptips die ze verspreiden eigenlijk wel? Hebben ze deze verkooptips zelf in de praktijk gebracht? Succesvolle onderneming onderzocht het en de resultaten liegen er niet om.

Voor alles dezelfde verkooptips?

Wat ons als eerste opviel is dat al deze websites geen onderscheid maken of je een product of dienst verkoopt. Tevens wordt er geen onderscheid gemaakt in de verkoopwaarde van een artikel of de dienst. En als laatste wordt er op websites met verkooptips geen onderscheid gemaakt tussen een verkoop op locatie of in een winkel. Op zijn minst zeer opmerkelijk daar je als verkoper van goedkope stoffen op de markt een heel ander verkoopgesprek zal hebben dan de verkoper van dure luxe horloges bij een exclusieve juwelier.

Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is dat vele websites met verkooptips de tips zo van een andere website hebben gekopieerd. Wij vonden hetzelfde lijstje verkooptips op maar liefst 59 verschillende Nederlandse websites. Er was niet eens moeite gedaan de zinnen wat anders op te bouwen, nee gewoon copy paste klaar. Deze mensen verspreiden verkooptips waarvan ze zelf niet weten of deze verkooptips werken. Sterker nog de meeste weten niet eens precies wat ze gekopieerd hebben.

Op zich is het geen probleem wanneer je dezelfde verkooptips op verschillende websites kan teruglezen maar deze lijstjes zijn nou geen verkooptips waar je wat aan hebt.

Verkooptips op maat

Laat ik voorop stellen dat ik geen voorstander ben van voorgekauwde verkooptips in de vorm van lijstjes en heuse stappenplannen binnen een verkoopgesprek. Aan dat soort verkooptips heb je niets en ze zullen eerder averechts gaan werken. Wie serieus een betere verkoper wil worden zal verkooptips op maat moeten krijgen van een ervaren verkoper. Deze zal zich verdiepen in je onderneming, in het product of dienst en in de ondernemer en zijn klanten.

Pas wanneer daar een goed beeld van geschetst is kan er advies op maat gegeven worden. Advies waardoor je een succesvolle ondernemer zal worden!

Verkooptips die wel altijd gelden:

Natuurlijk zijn er wel verkooptips te geven die in de basis voor iedere ondernemer effectief zullen zijn. Eén van de belangrijkste verkooptips zijn het oprecht interesse tonen, luisteren naar je klant en open vragen stellen. De zogenaamde topverkopers van deze tijd horen vooral zichzelf graag praten en luisteren nauwelijks meer naar de klant. Wanneer je oprecht interesse toont en goed luistert, geeft dat niet alleen een positieve uitstraling naar je klant maar de verkoper kan zich dan ook beter verplaatsen in de klant en daardoor een product of dienst aanbieden waar de klant om vraagt.

Het stellen van open vragen is zeer belangrijk en daar is een deelnemer (Wouter) in het programma Dragon’s Dan ook op pijnlijke wijze achtergekomen. In de uitzending op 30 maart 2007 vroeg Wouter een investering voor een koffiepadmachine. De pitch liep al stroef en wanneer Wouter zei “Ik neem aan dat u zelf Senseo ook geen lekkere koffie vindt” was het gedaan. Het antwoord “Ik heb zelf wel een Senseo apparaat en vind het heerlijk” zorgde voor een lange stilte en Wouter kon direct naar zijn investering fluiten.

Wanneer je dit soort blunders wilt voorkomen is het zaak nooit met aannames te komen in een verkoopgesprek. Ikzelf maakte ooit de fout om het logo van een bedrijf compleet met de grond gelijk te maken…..het bleek het ontwerp te zijn van de dochter van de ondernemer die een grafische opleiding volgde.....oeps foutje!

Verkooptips tijdens een verkoopgesprek “oplezen” heeft dus geen enkele zin en dat is dan ook direct de reden dat wij geen “beste verkooptips” op onze website zullen publiceren.

Heb je toch verkooptips nodig mail ons even wij maken verkooptips op maat en kunnen je trainen een succesvolle ondernemer te worden!

Gerelateerde artikelen Verkooptips
2 Reacties op: Verkooptips meer omzet
 • Jurgen

  Geschreven op 14 maart 2015

  Ik zocht naar online verkooptips detailhandel met de verwachting een lijst met tips te zien te krijgen. Eenmaal op deze website besef ik dat dit inderdaad niet goed zal werken. Ik ben eigenlijk wel benieuwd naar wat verkooptips op maat kosten. Iemand een idee hiervan?

  • R. Steinbergen

   Geschreven op 16 maart 2015

   Gewoon contact opnemen met de redactie van de site zo lijkt mij? Inderdaad een artikel die het lezen waard is geweest trouwens.

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht