Van onderneming naar succesvolle onderneming

Onvindbaar op internet? Eigen schuld!


Onvindbaar op internet

Tijdens de gesprekken die ik met ondernemers voer die een bedrijfsscan of een online bedrijfsscan hebben besteld hoor ik steeds vaker “Onze website is onvindbaar op internet”. Wanneer ik dan vraag welke stappen er ondernomen zijn om de website vindbaar te maken in de zoekmachines krijg ik geen, of een zeer onbevredigend, antwoord. De meeste ondernemers zien nog steeds niet voldoende in dat een website onmisbaar is bij een goede bedrijfsvoering. Dat een goede website die hoog scoort in de zoekmachines een continue stroom van potentiële klanten zal opleveren en dat dit nu juist het verschil maakt tussen een onderneming en een succesvolle onderneming.

Mijn motto is dan ook “wie onvindbaar op internet is die bestaat niet!”

In dit artikel ga ik niet in op de technische en inhoudelijke zaken van zoekmachine optimalisatie (SEO). Ik ga ook niet in op het genereren van leads en het verhogen van conversie maar ik zal in een duidelijk stappenplan uitleggen hoe je uiteindelijk wel vindbaar wordt in de zoekmachines.

Onvindbaar op internet? Stap 1 zoekwoorden (keywords)

Wanneer ik aan ondernemers vraag op welke zoekwoorden ze graag gevonden willen worden blijkt dat de meeste daar nog geen moment echt over nagedacht hebben. Vaak krijg je dan een antwoord dat ze gewoon hoog willen scoren in de zoekmachines op hun diensten of producten. Ik vraag dan of ze minimaal 10 zoekwoorden of zoekwoord combinaties willen opschrijven waarop ze graag gevonden willen worden.

Een goed voorbeeld is een standbouwer die onlangs een bedrijfsscan bij ons afgenomen heeft. Deze standbouwer gaf aan dat hij gevonden wilde worden op standbouw, standbouw beurs, standbouw Nederland en nog wat van dit soort termen. Toen ik vroeg hoeveel mensen er daadwerkelijk per week, maand of jaar op de gewenste zoektermen zochten in Google kon hij me daar geen antwoord op geven. Hieruit kan je concluderen dat de gewenste zoekwoorden waarop deze ondernemer gevonden wil worden slechts een aanname zijn dat men daar ook daadwerkelijk op zoekt. Het heeft geen enkele zin heel veel tijd, moeite en geld te investeren in zoekwoorden waarop niet of minimaal gezocht wordt.

Om niet langer onvindbaar op internet te zijn is dus eerst een zoekwoordonderzoek nodig. Je kan dit onderzoek zelf uitvoeren met de gratis tools van Google adwords. Lees op de volgende link alles over zoekwoordonderzoek.

Onvindbaar op internet? Stap 2 Webteksten schrijven.

Wanneer er een gedegen zoekwoordonderzoek gedaan is kunnen we verder met stap 2 om niet langer onvindbaar op internet te zijn. De meeste websites die we onder de loop nemen tijdens een online bedrijfsscan bevatten te weinig teksten. Wanneer we de ondernemer daarop aanspreken is hun theorie dat “men” toch niet leest op internet en een website met weinig tekst beter is om wat voor reden dan ook. Dat klinkt allemaal prachtig maar een website die geen of een minimale hoeveelheid aan teksten bevat zal nooit hoog scoren in de zoekmachines laat staan dat ze gevonden en gelezen worden. Het is dus altijd beter om wel veel tekst op de website te plaatsen het is alleen de kunst hoe en waar je deze teksten plaatst. Ik adviseer daarom ook altijd om de teksten te laten schrijven door een goede copywriter.

Deze SEO Copywriter weet dat een goede webtekst moet bestaan uit 300 tot 400 woorden per pagina. Dit is geen aanname maar een vast gegeven. Zoekmachines hebben namelijk minimaal 300 woorden nodig om goed te kunnen bepalen wat het onderwerp op de betreffende pagina is en mensen die op een pagina meer dan 400 woorden zien zullen sneller afhaken dan wanneer er minder tekst op de pagina staat e.e.a afhankelijk van de interesse van de bezoeker en het doel van de website.

We zullen in die 300 tot 400 woorden per pagina de zoekwoorden die naar voren zijn gekomen moeten gaan verwerken. Niet te veel en niet te weinig. Wanneer een bepaald zoekwoord niet voldoende aanwezig is zullen de zoekmachines je ook niet op dat zoekwoord laten scoren en wanneer het zoekwoord te vaak voorkomt in de tekst loop je het risico dat zoekmachines je gaan zien als keyword spammer (keyword stuffing) waardoor je meer schade zal aanrichten en helemaal onvindbaar op internet wordt.

Wees gerust dit is geen kwestie van “gokken” of “proberen” hiervoor zijn vaste gegevens beschikbaar. Het juiste aantal zoekwoorden verwerken in een goede webtekst heet de keyword density (vrij vertaald zoekwoord dichtheid). Over het optimale percentage van de keyword density lopen de meningen uiteen maar wanneer je een keyword density aanhoudt tussen de 2,5% en 6% zit je goed. Onze ervaring is dat een keyword density van 3,7% de beste resultaten opleverd. Wanneer je webteksten laat schrijven door een SEO tekstschrijver dan hoef je je daarover geen zorgen te maken deze weet deze cijfers en zal bij het schrijven van webteksten rekening houden met de keyword density.

Om de juiste hoeveelheid zoekwoorden te berekenen hoef je niet wiskundig onderlegd te zijn daar heeft Succesvolle Onderneming een gratis tool voor ontwikkeld. Om dit gratis te berekenen ga je naar: keyword density berekenen.

Onvindbaar op internet? Stap 3 menu structuur en interne links

De zoekwoorden zijn vastgelegd, de teksten zijn correct geschreven, snel verder naar de volgende stap om niet langer onvindbaar op internet te zijn.

Naast dat een logische indeling qua menu structuur ervoor zal zorgen dat de bezoeker stap voor stap de juiste informatie te zien krijgt is een goede menu structuur ook belangrijk qua zoekmachine optimalisatie. Zo kan je in de menu structuur de zoekwoorden opnemen die we in stap 1 bepaald hebben. Op deze manier zal er op iedere pagina waar dit menu aanwezig is op de website een interne link ontstaan. Interne links zijn links van een pagina op een website naar een andere pagina op dezelfde website. Naast dat je interne links kan aanmaken middels de menu structuur kan je dit ook doen door zoekwoorden niet alleen op te nemen op de pagina’s waarop je deze gepland had maar juist ook op andere pagina’s.

Voorbeeld: Wij hebben een pagina op deze site die geoptimaliseerd is op het woord copywriter. Op deze pagina spraken we ook al over een goede copywriter en hebben op het woord copywriter een link gemaakt naar de pagina copywriter. Dit zijn dus zeer waardevolle interne links, twee pagina’s met relevante content. Wanneer je hier goed over nadenkt en dit consequent toepast zullen je zoekwoorden nog sneller hoog gaan scoren in de zoekmachines en ben je niet langer onvindbaar op internet!

Onvindbaar op internet? Stap 4 doe actief aan linkbuilding!

We zijn er bijna, van onvindbaar op internet naar vindbaar op internet

Nu de zoekwoorden, teksten, menustructuur en interne links goed voor elkaar zijn gaan we ervoor zorgen dat niet alleen onze eigen website aangeeft aan Google dat we bestaan nu wordt het tijd om andere aan Google te laten “vertellen” dat we bestaan en belangrijk genoeg zijn om naar te linken. Wanneer een andere website een link plaatst naar jouw website ziet Google dat als stem. Hoe meer stemmen je hebt hoe belangrijker zal Google jouw website gaan vinden en hoe hoger je geplaatst zal gaan worden in de natuurlijke zoekresultaten. Dit is één van de aspecten waar Google rekening mee houdt bij het geven van een pagerank.

Het verkrijgen van goede inkomende links is een tijdrovende klus die je stap voor stap en doordacht moet uitvoeren. Je kan met linkbuilding zeer snel hoger gaan scoren in de zoekmachines maar wie fouten maakt of ongewenste technieken gebruikt zal van een koude kermis thuiskomen. Om deze reden hebben we een apart artikel over linkbuilding geschreven die je kan vinden op de pagina Linkbuilding.

Onvindbaar op internet door social media? Stap 5 gebruik social media.

Het leuke maar ook ingewikkelde aan zoekmachines is dat ze op ieder moment het algoritme kunnen aanpassen waardoor er flinke verschuivingen plaats kunnen vinden in de natuurlijke zoekresultaten. Onlangs heeft Google aangegeven dat ze gaan kijken over welke websites er gesproken wordt op social media zoals Twitter en Facebook. Dat is niet onopgemerkt gebleven! Grote bedrijven die al jaren stevige posities hadden in de top 10 van Google verdwenen van de ene op de andere dag naar pagina 2, 3, 4 of zelfs nog lager in de natuurlijke zoekresultaten. Andere bedrijven die al jaren niet op de eerste 5 pagina’s naar voren kwamen in Google stonden ineens in de top 10!

Het is dus duidelijk dat Google social media erg belangrijk is gaan vinden bij de beoordeling van posities in de zoekmachine en naar onze mening niet geheel onterecht. Wanneer je bedrijf aanwezig is op social media en er over je bedrijf veel gesproken wordt door echte mensen dan wordt dat beloond met een hogere positie in de zoekresultaten.

Een goede kans dus om middels social media van onvindbaar op internet naar goed vindbaar op internet te gaan. Doen!

Wij hebben een artikel geschreven met tips hoe je social media als bedrijf kan inzetten. Lees dus ook het artikel Hoe social media je omzet kan verdubbelen.

Onvindbaar op internet? Kennisdelen is de oplossing!

Onvindbaar op internet snel verleden tijd door een weblog

Nu ga ik een gevoelige snaar raken bij veel ondernemers. Ik vraag, nee ik verwacht dat u de kennis over uw vak gaat delen met de bezoekers van uw website. Ja ik weet dat concurrenten ook mee kunnen lezen en ja ik weet dat met de tips, adviezen, ervaringen en oplossingen op een weblog potentiële klanten zelf tot actie kunnen overgaan. Maar ik weet ook, uit eigen ervaring, dat serieuze potentiële klanten dat niet zullen doen. Dat deze potentiële klanten je juist door een weblog met alle kennis zullen gaan zien als een expert (wat dan ook zo is). En dat deze potentiële klanten je zullen gaan benaderen om hun te helpen met hun probleem.

Maar niet alleen potentiële klanten zullen je door kennisdeling gaan benaderen ook radiozenders, kranten, tijdschriften en websites zullen wanneer ze een item over jouw vakgebied hebben op zoek gaan naar experts in die branche. Hierdoor kan je gratis een zeer groot aantal potentiële klanten bereiken.

Om echt succesvol te bloggen hebben we een artikel geschreven waarin we stap voor stap uitleggen hoe je een succesvolle blogger wordt. Kijk snel op Blog je rijk in 10 stappen.

Wie bovenstaande tips toepast is niet langer onvindbaar op internet maar wordt snel vindbaar op internet!

Gerelateerde artikelen Zoekmachine optimalisatie
SEO scan

SEO scan laten maken

Een SEO scan die handmatig uitgevoerd wordt. Zoekmachine optimalisatie kan niet zonder interpretatie van een SEO specialist.

Lees verder: SEO scan

SEO check SEO rapport

SEO rapport

Een SEO rapport met lage investering en maximaal rendement. Succesvolle Onderneming SEO rapport het meest gewaardeerde rapport van Nederland.

Lees verder: SEO rapport

6 Reacties op: Onvindbaar op internet
 • Peter

  Geschreven op 11 december 2014

  Mijn website is ook onvindbaar op internet en ga zeker wat met deze tips doen! Hartelijk dank

  • Frank

   Geschreven op 1 januari 2015

   Ik denk dat er meer factoren zijn waardoor bedrijven onvindbaar op internet zijn. Het is een goed artikel maar vraag me af of een gemiddeld bedrijf hier echt iets mee kan.

 • Eline de bruijn

  Geschreven op 3 januari 2015

  Mooi stuk hoor hier heb ik wat aan! @Frank - Ik denk dat ieder bedrijf hier iets aan heeft ook een "gemiddeld bedrijf" zoals jij schrijft. Wie onvindbaar op internet is en daar echt iets aan wil doen heeft dit soort informatie nodig. Naar mijn menig staat alles ook duidelijk uitgelegd

  • Karin

   Geschreven op 18 januari 2015

   Ik ben het wel eens met Peter dat alleen het artikel onvindbaar op internet niet voor wonderen zal gaan zorgen. Ik vraag me alleen af of Peter verder heeft gekeken er staan nog veel meer leerzame artikelen over zoekmachine optimalisatie op deze website.

 • Karen van Velsenbugt

  Geschreven op 8 mei 2015

  3 maanden geleden heb ik een website laten maken maar ben nog steeds onvinbaar op internet! Mijn webmaster geeft aan dat dit nog wel een paar maanden kan gaan duren. Klopt dat of zou mijn website al vinbaar moeten zijn na 3 maanden?

  • Peter Oudendijk

   Geschreven op 22 juni 2015

   Hi Karen, Geef even een link naar die site dan kijk ik waarom deze onvindbaar op internet is. Tenminste dan kan ik kijken of er grote fouten in de site zitten.

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht