Van onderneming naar succesvolle onderneming

Website laten maken? Dat kan toch gratis?


Website laten maken

Website laten maken

De tijd dat naast iedere telefoon een telefoongids en gouden gids lag en we tussen de “zoekertjes” en rubrieksadvertenties onze specialisten wisten te vinden is definitief voorbij. We leven in een tijd waarin je zonder website echt niet meer meedoet als onderneming. Sterker nog een groot deel van uw potentiële klanten zullen zich niet eens voor kunnen stellen hoe een bedrijf gezocht moet worden zonder internet. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik niemand meer het belang van een website hoef uit te leggen en zal me om die reden dan ook gaan concentreren om uit te leggen wat het belang is om een goede website te laten maken door een professional. Een website welke aansluit bij uw huisstijl, bezoekers zal prikkelen tot actie en uiteindelijk omzet zal gaan genereren.

Er zijn verschillende manieren om een website te laten maken:

Website laten maken door een “handige buurjongen”

In de jaren 90 zagen we dat meer en meer bedrijven het belang van een website begonnen in te zien. Een website laten maken door professionals was in die tijd een zeer kostbare geschiedenis en er werd massaal gekozen om een website te laten maken door een “handige buurjongen”,kennis, neef of familielid. Niet alleen de kleine ondernemers kozen voor deze oplossing ook grote tot zeer grote ondernemers kozen hiervoor simpelweg uit “kosten besparing” of onwetendheid, je moest toch een website hebben, je wilde er bijhoren, of je geloofde er niet zo in. De bekende gidsen naast de telefoon werkte toch prima…

Het internet groeide door en door en die “handige buurjongen” was inmiddels vehuisd of erger nog er was een conflict juist met die ene kennis die je website gemaakt had. Naast dat je nu niet meer bij je eigen website kon vroeg je je steeds vaker af of het wel zin had gehad om een website te laten maken door een buurjongen of kennis. Er kwamen immers geen aanvragen binnen via de website. Wat zou daarvan de reden zijn? Zijn het de knipperende gifjes?, Het “mooie” Flash intro of wellicht dat bezoekers het lettertype commic sans niet zo konden waarderen op de website.....

Ik denk dat het inmiddels wel duidelijk is dat een website laten maken een serieuze aangelegenheid is en je beter geen website kan laten maken door een buurjongen, kennis of familielid.

Website laten maken door een kennis of familielid? Begin er niet aan

1. Er is geen continuïteit wanneer je een website door een buurjongen of kennis laat maken

2. Tenzij die handige buurjongen webdesigner wordt zal deze geen kennis hebben van een website die werkt.

3. Wanneer je aanpassingen wil laten doen aan de website ben je afhankelijk van de tijd van een kennis of familielid. Wanneer dit niet snel genoeg uitgevoerd wordt ontstaat er snel onenigheid en/of wrijving.

4. Wanneer er een conflict is met de deze persoon is je website in gevaar

Gratis zelf een website maken

Een website laten maken terwijl het ook gratis kan?

De oplossing lijkt simpel en de mogelijkheden zijn inmiddels legio. Je maakt gewoon zelf een website al dan niet met een “gratis tool”. Ik kan hierin direct zeer duidelijk zijn…er bestaan geen online tools waarmee je een gratis website kan maken. Een website kost altijd geld je hebt immers een domeinnaam en hosting nodig. Ik weet natuurlijk dat er bij het zoeken naar “gratis website laten maken” vele websites die gouden bergen beloven naar voren komen maar ik heb ze allemaal al onderzocht en er is altijd een addertje onder het gras. Soms zijn het advertenties die op de “gratis website” worden geplaatst en soms betreft het slechts een proefperiode. Een nieuwe truc om mensen te lokken is het aanbieden van een gratis website maar wanneer je met veel bloed, zweet en tranen eindelijk iets op het net hebt blijkt dat je voor iedere “extra” mogelijkheid toch moet betalen. Deze bedrijven zijn er op uit dat je na al die moeite toch de betaalde extra’s zal gaan afnemen.

Gratis website laten maken? De nadelen op een rij:

1. Webdesign is een vak wat je niet zelf kan. Er komt veel meer kijken bij een goede website dan wat je op het scherm ziet. Denk alleen al aan de juiste code zodat de website zoekmachine vriendelijk is.

2. Ongewenste reclame (zelfs van je concurrent) op je gratis website

3. Stiekem toch moeten betalen wanneer je wat extra wil of er meer bezoekers naar je website komen.

Open source CMS website maken

Een website laten maken? Er bestaan toch open source oplossingen!

Op dit moment (2014) zijn de open source CMS websites erg populair. Open source betekent dat je software om een website te bouwen en onderhouden vrij mag downloaden en gebruiken. Er zijn er legio bijvoorbeeld Joomla, Drupal, Wordpress enz. Deze software wordt aangeboden, onderhouden en uitgebreid door de communitie. Iedereen die verstand van programmeren heeft kan een bijdrage leveren aan de communitie. Deze mensen schrijven dat het zeer eenvoudig is om een website te maken middels “hun” open source software. Diezelfde communitie vergeet echter dat niet iedereen de hele dag achter een computer zit. Ze vergeten er ook bij te zeggen dat al deze systemen in de basis ontwikkeld zijn voor “collega webdesigners” en niet voor de bakker op de hoek die een professionele website wil.

Maar hé open source betekent toch gratis? Dus gaan vele ermee aan de slag totdat de software geïnstalleerd moet worden op een server. Naast dat de gemiddelde bakker dan al afhaakt komen er nu ook kosten om de hoek kijken voor o.a. serverruimte en een domeinnaam. Wie nog niet afgehaakt is zal er al snel achterkomen dat het lang niet zo eenvoudig is als het lijkt. Je zal een template moeten uploaden en installeren, het CMS systeem moeten leren kennen en verschillende modules en widgets moeten installeren om de gewenste website te krijgen. Tevens ben je als leek redelijk beperkt in de beschikbare lay-out van je nieuwe website.

De meeste ondernemers denken nu “had ik maar een website laten maken”

Is dit allemaal toch gelukt? Vergeet dan niet dat het om een opensource CMS systeem gaat welke veel onderhoud nodig heeft. Iedereen kan immers vrij de broncode downloaden dus ook alle hackers. Omdat hackers vrij toegang hebben tot de broncode is het eenvoudig lekken op te zoeken in de beveiliging van de website en zo kunnen ze kinderlijk eenvoudig malware op je website plaatsen. Om deze reden zal de communitie telkens met beveiligings updates komen welke geïnstalleerd dienen te worden.

Nadelen van open source CMS systemen

1. Ingewikkelder om een website te bouwen dan het lijkt

2. Er zijn wel degelijk kosten voor uw open source website

3. Veel onderhoud nodig

4. Beperkingen qua design van uw website

5. Hulp van een communitie vaak alleen in het Engels

Kant en klare websites

Een website laten maken? Er bestaan toch ook kant en klare websites!

Bovenstaande problemen bracht een aantal webdesigners op het idee om een aantal kant en klare websites te bouwen en deze zo te vehuren inclusief hosting, domeinnaam, eenvoudig CMS systeem en support. De klant kiest gewoon een design uit welke past bij het bedrijf en de rest gaat vanzelf. Het enigste wat men dan nog zelf moet doen is de website voorzien van teksten en afbeeldingen maar daar zijn duidelijke Nederlandstalige handleidingen voor geschreven en men heeft recht op support wanneer het even niet meer lukt. De grootste en meest bekende aanbieder van dit soort websites is Voordeelwebsite.nl welke zelfs het vullen van de websites en kleine aanpassingen qua design tegen een geringe meerprijs voor u uit handen kan nemen.

Dit is verreweg de beste optie wanneer een startende onderneming echt geen budget heeft om een professionele maatwerk website te laten maken. Maar ook hier zijn toch ook nog wel wat beperkingen vooral qua design.

Website laten maken door “zolderkamer webdesigner”

Help ik heb mijn website laten maken door een beunhaas!

Wellicht de meest onverstandige keuze zijn de beunhazen op het web ook wel “zolderkamer” of “keukentafel” webdesigners genoemd. Deze groep “webdesigners” rekenen net wat minder geld voor het bouwen van een website dan een professionele webdesigner maar bakken er vrijwel nooit iets van. Helaas mag iedereen zonder enige diploma een webdesign bureau starten en is het voor opdrachtgevers lastig het kaf tussen het koren te scheiden. Doordat ik vaak nauw betrokken ben met onze online bedrijfsscan word ik helaas maar al te vaak benaderd door mensen die een beunhaas in de arm genomen hebben en al snel problemen ondervinden. Zonde dit soort websites hebben toch flink wat geld en tijd gekost maar leveren niets op.

Professionele website laten maken

Website laten maken? Huur een professionele webdesigner!

Het beste is om een professionele website te laten bouwen door een gerenommeerd webdesign kantoor met verstand van zaken. Een bedrijf die zich verdiept in jouw bedrijf, die op de stoel van jouw klant gaat zitten en vannuit daar een website op maat ontwikkeld. Een website die aansluit bij het logo en de huisstijl en bovendien goed vindbaar is in de zoekmachines. En wanneer deze bezoekers op de website zijn dienen zij voldoende aangespoord te worden om contact op te nemen of om een bestelling te plaatsen (call to action). Dan pas heb je een website die werkt. Dit soort websites kosten in eerste instantie iets meer maar leveren uiteindelijk veel meer op.

Wil je een professionele website laten maken dan hebben we om onze bezoekers te helpen met het vinden van een professioneel bedrijf de rubriek professionals gemaakt. Daar staan professionele webdesigners die met je meedenken en ervoor kunnen zorgen dat je echt online succes hebt. Je kan door hun met een gerust hart je website laten maken!

Daarom….betalen voor je website!

Gerelateerde artikelen Website laten maken
SEO teksten laten schrijven

SEO teksten laten schrijven

Online en offline marketing specialist Edwin Frakking maakt veel gebruik van goede copywriters voor webteksten, advertentieteksten en SEO teksten.

Lees verder SEO teksten

8 Reacties op: Website laten maken
 • Antoinne de Graaf

  Geschreven op 12 april 2014

  Goed en leerzaam artikel welke ik eerder had moeten lezen! Ik heb mijn website laten maken door een beunhaas die gestopt is met zijn werkzaamheden. Ik wil graag een nieuwe website laten maken door een professional maar kom erachter dat ik een verhuiscode (TOKEN) nodig heb om het domein te kunnen verhuizen. De beunhaas geeft niet thuis wat moet ik nu doen om het domein te kunnen verhuizen?

  • Ernst

   Geschreven op 12 april 2014

   @Antoinne: Wanneer het domein op jouw (bedrijfs)naam geregistreerd is dan kan je nieuwe registrar bij de SIDN een domein escalatie aanvragen. De SIDN sommeert de huidige registrar dan het token af te geven en wanneer dat alsnog niet gedaan wordt doet de SIDN onderzoek naar de eigenaar van het domein. Wanneer jij of jouw bedrijf dat is ontvang je binnen een week alsnog de verhuiscode. Succes met je nieuwe website!

 • Esther de Krim

  Geschreven op 10 juni 2014

  Ik heb ook lang lopen twijfelen of ik een website moest laten maken. Uiteindelijk (door gebrek aan budget) toch zelf mijn website gemaakt met behulp van Joomla. Dat is gratis software maar ik moest daarvoor nog wel een domeinnaam en hosting ruimte huren. Vele uren heeft het gekost om zelf mijn website te maken met Joomla. Het lijkt allemaal makkelijk maar wanneer je niet zo heel handig bent met computers zoals ik dan valt het nog vies tegen! Uiteindelijk heb ik op een forum de hulp ingeroepen omdat ik niet alles voor elkaar kreeg. Toen de website eindelijk klaar was kwamen er geen reacties op. Tot overmaat van ramp is de website na een paar maanden gehacked. Helaas had ik geen backup van de site:-( Toch maar besloten om een website te laten maken door een professional. Al met al heeft dit niet alleen veel tijd gekost maar ook meer geld! Ik ben het dus eens dat je beter een website kan laten maken. TIP! Reserveer wat budget voor je website het hoeft niet heel duur te zijn.

  • Marie de Koog

   Geschreven op 1 juli 2014

   Ha ha Esther dat is heel herkenbaar! Gewoon een website laten maken door iemand die er verstand van heeft! Ieder zijn vak!

 • Jan Pasop

  Geschreven op 2 augustus 2014

  Wanneer je Startende ondernemer bent kan je gerust een website door een kennis laten maken of gebruik maken van een voordelige "kant en klare website" naar mijn mening. Wanneer je wat succesvoller wordt en meer budget hebt zou ik zeker een site laten maken door een ervaren webdesigner.

  • Marie de Koog

   Geschreven op 28 september 2014

   @jan Pasop dan heb je niet zo heel goed gelezen denk ik. Als je als startende ondernemer direct een professionele site had laten maken dan was het succes en budget waarschijnlijk eerder gekomen en kon je het budget gebruiken voor andere doelen....

 • Willen Hoekstra

  Geschreven op 1 juni 2016

  Ik ben van plan om een website te laten maken door DTG (voorheen telefoongids) enkel vraag ik mij af of er mensen zijn die ervaring hebben met een website van DTG?

  • Herald

   Geschreven op 4 juni 2016

   Een website laten maken door DTG is geen goed idee. Dit zijn jongens die vroeger een telefoonboek uitbrachten. Nu loopt dat telefoonboek niet meer zo goed....en moeten ze wat anders verzinnen om geld te verdienen. De websites zijn ook zeer slecht opgebouwd, standaard templates en loze beloftes voor een mega bedrag! Ze beloven dat de website goed vindbaar zou zijn in de zoekmachines wat niet waargemaakt wordt! Niet doen dus!

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht