Van onderneming naar succesvolle onderneming

Het genereren van leads


Leads Genereren

Wil je succesvol zijn met je onderneming dan is het succesvol generen van leads iets zijn wat hoog op de agenda zal moeten staan. Met een goed product of een goede dienstverlening leg je de basis van een succesvolle onderneming. Maar als het niet lukt om klanten voor het goede product of de goede dienstverlening te vinden dan helpt dat de business natuurlijk niet vooruit. In dit artikel zullen we bespreken hoe je digitale communicatie middelen succesvol kan inzetten bij het generen van leads.

Wat verstaan we onder leads?

Lead is een term overgenomen uit het Engels en er is eigenlijk geen goed Nederlands woord voor. Als iemand bij je bedrijf meer informatie aanvraagt over je producten of diensten dan kan deze persoon gezien worden als een lead. Gezien de interesse in je producten of diensten mag deze persoon gezien worden als een potentiële klant. Een lead kan verkregen worden omdat iemand heeft gebeld met de vraag naar informatie of omdat men via eigen website een formulier voor meer informatie heeft ingevuld.

Als we op basis van ervaringen uit het verleden weten dat bijvoorbeeld 20% van de leads overgaan tot aankoop van een product of dienst dan kunnen we meer gaan verkopen door meer leads te generen.

Hoe meer we weten over een lead hoe waardevoller deze lead voor uw onderneming is. Er kan gerichter getracht worden de producten of diensten te verkopen. Van een lead zullen we altijd minimaal moeten weten hoe we met deze lead in contact kunnen komen. Een email adres, een telefoonnummer of een vestigingsadres.

Leads werven via de eigen website

Leads welke via de eigen website binnenkomen zijn zeer waardevol. Men is immers al op uw website, er is dus een goede kans dat de persoon behoefte heeft aan de producten of diensten welke je biedt.

Niet iedere website bezoeker is een koper. Als je de statistieken van de eigen website bekijkt dan zie je bijvoorbeeld dat de website afgelopen maand 1.000 bezoekers had. Terwijl er maar 30x iets via de website besteld is. De andere 970 bezoekers hadden wel behoefte aan uw producten of diensten maar waren om verschillende redenen nog niet zo ver dat ze iets bestelde. Ze waren nog in de oriëntatiefase, er kwam iets tussendoor en ze zijn het alweer vergeten, ze vonden het aanbod onduidelijk, het aanbod sloot niet goed aan bij hun behoeften etc.

Het zou toch mooi zijn om deze een groot deel van deze 970 niet kopers opnieuw te kunnen benaderen met je aanbod? Je weet namelijk van deze niet kopers dat er wel een behoefte is voor je aanbod. Wellicht zijn ze al verder in de oriëntatiefase en zijn ze zover dat ze over willen gaan tot aankoop, tijd om je aanbod weer op hun netvlies te krijgen!

Een veel gebruikte manier om deze potentiele klanten opnieuw te benaderen is via email. De kosten voor het versturen van een email zijn laag (de arbeidskosten voor het creëren van content en de abonnementskosten voor een goed emailprogramma). Je moet dan natuurlijk wel het email adres van je website bezoekers los zien te krijgen. Hier zijn verschillende technieken voor.

Andere manieren om leads te benaderen zijn het nabellen van de leads of het versturen van post naar leads. Welke manier het beste is, is o.a. afhankelijk van de branche en het aanbod.

Hoe verkrijg je email adressen?

Als iemand je website bezoekt dan zal hij of zij niet zomaar zijn email adres achter laten, hij of zij heeft daar een reden voor nodig, welke je zal moeten geven. Afhankelijk van de branche waarin je actief bent zal de ene reden beter werken dan de andere. Zo kan je mensen zich laten inschrijven voor een nieuwsbrief. Door wekelijks of maandelijks een nieuwsbrief te versturen kan je je product of dienstenaanbod weer onder de aandacht brengen.

Heb je een accountantskantoor dan kan je je website bezoekers zich bijvoorbeeld laten inschrijven voor een nieuwsbrief met fiscaal nieuws. Als er nieuwe fiscale regels zijn dan kan je dit opnemen in de nieuwsbrief. Hiermee bouw je tevens de aan de expert status van je accountantskantoor.

Een andere manier is het weggeven van iets. Bij voorkeur iets digitaals zoals een e-book (pdf) zodat de kosten laag zijn, maar dit kan ook iets fysieks zijn zoals een proefmonstertje. Zo kan je een e-book weggeven met daarin 10 gezonde recepten als je diëtiste bent. Je geeft een klein stukje van je kennis weg aan een doelgroep welke wellicht geïnteresseerd is in een aantal consulten. Dankzij het e-book kan men al een aardig beeld krijgen van je kennisniveau waardoor je je expert status verhoogt. Om het e-book te bemachtigen moeten de website bezoekers hun email adres achter laten waarna het e-book (automatisch) naar het ingevulde email adres wordt verstuurd. Bij het invullen van het email adres schrijft men zich gelijk in voor de nieuwsbrief.

Een andere manier om het email adres van je website bezoekers te bemachtigen is door het houden van een quiz of test op je website. Als je bijvoorbeeld een psycholoog bent dan kan je mensen op je website de mogelijkheid geven om te testen of men depressief is. Nadat men de test heeft ingevuld moet men het email adres invullen om de resultaten van de test te ontvangen. Het spreekt voor zich dat dit voor de psycholoog een zeer waardevolle lead is.

Een andere manier is het beschikbaar stellen van een rekentool. Bijvoorbeeld een rekentool om de kosten van op maat gemaakte zonwering te berekenen als je zonweringsbedrijf bent. Nadat men het email adres heeft ingevuld wordt toegang verleent tot de pagina waarop men zelf de kosten van de zonwering kan berekenen. Wederom een zeer waardevolle lead voor je bedrijf.

Het aantal manieren waarop je leads kan genereren is onuitputtelijk en hopelijk hebben we je met de bovenstaande voorbeelden de inspiratie gegeven om een manier te ontwikkelen welke voor jouw bedrijf / branche goed werkt.

Gerelateerde artikelen Email marketing
Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht