Van onderneming naar succesvolle onderneming

Email marketing succesvol inzetten? Houd je aan de regels!


email marketing

Email marketing

Voordat je aan de slag kan met email marketing en onze email marketing tips leest is het van belang jezelf te overtuigen of je wel email mag verzenden!

Er zijn strenge regels verbonden aan het verzenden van email aan particulieren (b2c) en bedrijven (b2b). Je krijgt met email marketing te maken met verschillende wetten die vaak voor verwarring zorgen. Zelfs email marketing consultance, tenminste zo noemen ze zich, weten vaak de regels niet waardoor er vele fabels de ronde doen.

Met email marketing krijg je te maken met:

1. Telecommunicatiewet Art. 11.7

2. Code E-mail

3. Wet Bescherming Persoonsgegevens

De hoofdregel van de email marketing wetgeving is dat je zonder voorafgaande toestemming geen email mag verzenden die van commerciële, ideële of charitatieve aard zijn. Tevens dien je de adressen middels opt-in verkregen te hebben. Dit betekent dat de toekomstige ontvanger expliciet toestemming moet hebben gegeven en dat je dit als verzender kan aantonen (lees bewijzen).

Voorbeeld:

Veel webwinkels hebben tijdens de bestelprocedure een vinkje al aangevinkt met daarachter de tekst “ja ik wil me inschrijven voor de nieuwsbrief” of iets wat daar op lijkt. Dit is niet voldoende men moet echt zelf het vinkje plaatsen (expliciet toestemming geven).

Maar ook wanneer je klanten zelf een hokje laat aanvinken dat ze zich willen aanmelden voor de nieuwsbrief is niet waterdicht. Het is denkbaar dat iemand anders dan de eigenaar van het email adres dit zal doen, daar gaat je bewijs. Om deze reden maken steeds meer bedrijven gebruik van een dubbel opt-in. Bij een dubbel opt-in ontvangt de klant eerst een email waarin ze nogmaals moeten bevestigen zich aan te willen melden voor de nieuwsbrief. Heb je de adressen met een dubbele opt-in verkregen dan zit je veilig.

Bij het online verzamelen van email adressen voor email marketing zou ik dus altijd zorgen dat:

1. Men zelf een vakje aanvinkt

2. Je gebruik maakt van een dubbele opt-in

Offline email adressen verzamelen mag dat?

Ja dat mag enkel is het wat lastiger aan te tonen dat iemand expliciet toestemming heeft gegeven. Tenminste ik zou er niet voor kiezen klanten te laten tekenen dat ze lid willen worden van een nieuwsbrief.

Wanneer je een fysieke winkel hebt kan je op de toonbank, dicht bij de kassa, een doos neerzetten waarin klanten hun visitekaartje kunnen achterlaten. Bedenk een goede motiverende tekst zodat je zoveel mogelijk visitekaartjes verzameld. Zet er duidelijk op dat ze hun visitekaartje kunnen achterlaten om zo lid te worden van een nieuwsbrief. Om het verhaal compleet te maken vermeld je ook hoe vaak ze deze kunnen verwachten. Maak van deze opstelling een foto zodat je altijd aan kan tonen dat je de email adressen op deze wijze hebt verkregen.

Zorg ook hier voor een dubbel opt-in en stuur ze eerst een bevestigingsmail met een definitieve aanmeld link. Pas wanneer je deze bevestiging hebt gekregen kan je pas beginnen met het verzenden van je email.

Uitzonderingen email marketing

Er is één uitzondering voor het verkrijgen van email adressen en het verzenden van email. Dit zijn de bestaande klanten van een bedrijf. In principe mag je bestaande klanten zonder voorafgaande toestemming nieuwsbrieven toesturen.

Maar ook hier is wel een voorwaarde aan verbonden. Je mag enkel mailings versturen over soortgelijke producten of diensten die eerder afgenomen zijn. Tevens mag dat enkel voor de periode van de economische levensduur van deze producten of diensten en dien je de klant de mogelijkheid te geven vooraf te weigeren.

Email marketing inzetten zonder boete?

Houd rekening met onderstaande zaken en voorkom een maximale boete ter hoogte van €450.000!

1. Potentiële klanten moeten vooraf toestemming gegeven hebben
2. Meest veilige methode is een dubbele opt-in
3. Zorg ervoor dat men weet waarvoor ze zich inschrijven
4. Maak nooit gebruik van vooraf aangevinkte hokjes
5. Vermeld in iedere mail de identiteit van de verzender (bedrijfsnaam)
6. Gebruik geen noreply email adres en zorg dat het afzender email adres een werkend adres is.
7. Zorg ervoor dat onder iedere nieuwsbrief de ontvanger zich met één druk op de knop kan uitschrijven voor de nieuwsbrief.

En onthoud goed dat de verzender moet kunnen bewijzen dat deze zich aan alle regels heeft gehouden!

Omdat regelgevingen omtrent email marketing zo nu en dan worden aangepast adviseer ik altijd om de meest actuele wetgeving erop na te slaan.

Gerelateerde artikelen Email marketing
8 Reacties op: E mail marketing
  • Johan Seine

    Geschreven op 3 februari 2015

    Nederland regeltjes land. Ik wordt zo moe van al die regeltjes die het ondernemers moeilijk maken om nog wat geld te verdienen. Juist email marketing is relatief goedkoop en de overheid steekt daar een stokje voor. Waardeloos!

    • Sanne

      Geschreven op 5 februari 2015

      Daar ben ik het mee eens! Ik doe zelf veel aan email marketing en schrijf bedrijven gewoon aan. Ik weet dat dit officieel niet zomaar mag maar ondanks dat werkt het nog wel heel goed.

  • Mo

    Geschreven op 12 februari 2015

    Wanneer je geen bulkmail verzend maar je echt goed uitzoekt wie interesse heeft in jouw producten / diensten dan zal niemand daar echt problemen van maken. Ik ben koerier en stuur alle nieuwe bedrijven in de buurt een email waarin ik mijn diensten aanbied. Dit heeft nog nooit problemen gegeven en ik heb daar al vele klanten aan overgehouden. Je moet gewoon niet duizenden mensen in één keer aanschrijven.

    • Pedro

      Geschreven op 20 februari 2015

      Onvoorstelbaar wat ik lees in de reacties! Email marketing is niet voor niets verboden jullie moeten je schamen! Ik zou nooit zakendoen met een bedrijf die dit doet.

  • Raymond Drasser

    Geschreven op 3 maart 2015

    Ik weet niet of jullie de nieuwe prijzen van een postzegel al gezien hebben? Het is gewoon niet te doen (betalen) om alles per post te zenden. Adressen kopen, briefpapier en eveloppen, postzegel en alle arbeid. Dat zijn erg dure mailings. Vandaar dat wij ook gebruik maken van email marketing met adressen die wellicht niet helemaal legaal verkregen zijn maar...het werkt wel!

    • Norberd Weide

      Geschreven op 12 maart 2015

      Je wordt toch gek van al die regeltjes in dit land. Nu emailmarketing aan banden is gelegd kan ik niet gemakkelijk meer aan nieuwe klanten komen. Ik zeg emigreren!

  • Simone Prins

    Geschreven op 2 december 2015

    Ik ben nieuwsgierig of er inderdaad mensen zijn die een boete ontvangen hebben na een email marketing campage?

    • Jeroen Schoemaker

      Geschreven op 3 januari 2016

      Ik had een email marketing campagne de deur uit gedaan (via illegale adreslijst van 100.000 adressen) en daar flink wat respons op ontvangen. Geen enkele klacht gehad.

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht