Van onderneming naar succesvolle onderneming

QR code maken en inzetten voor marketing


QR code maken

QR code maken. Gratis tips om een QR code succesvol in te zetten

Wil je een QR code maken? Met wat voor doel wil je deze QR code maken? Weet je wat een QR code is en wat je met een QR code kan?

Er is over de QR code inmiddels veel informatie te vinden op internet. Althans veel? Op de meeste websites vind je exact dezelfde informatie over hoe de QR code werkt, wie hem uitgevonden heeft en waar QR code voor staat. Leuk natuurlijk maar dan heb je niets aan een QR code. De QR code wordt nog maar door weinig ondernemers gebruikt en de meeste ondernemers die hem gebruiken, gebruiken hem verkeerd. Dit is één van de redenen dat de QR code nog steeds niet is doorgebroken bij het grote publiek.

Voor wie nog niet weet wat een QR code is en wat je ermee kan ontkom ik er niet aan eerst een beknopte uitleg te geven van de QR code.

QR code maken: wat is een QR code?

Een QR code is een twee dimensionale streepjescode. Deze code is in 1994 ontwikkeld door Denso Wave. De afkorting QR staat voor Quick Response. Hoewel het de bedoeling was dat de code snel decodeerbaar moest zijn is dat niet helemaal gelukt naar mijn mening. Om de code te decoderen heb je een smartphone nodig en een app. Er zijn diverse apps gratis te downloaden voor verschillende platvormen maar hier zit hem nu juist het probleem. Wie een QR code wil scannen moet dus een app op zijn of haar smartphone geïnstalleerd hebben wat een grote drempel is voor de gebruikers. Wanneer veel meer ondernemers de QR code goed zouden inzetten zou een QR code reader door smartphone fabrikanten al voorgeïnstalleerd zijn wat het gebruikersgemak enorm zou verhogen en hiermee de afkorting Quick Response meer tot zijn recht zou komen.

QR code maken: Wat kan je met een QR code?

Je kan met een QR code bijvoorbeeld de URL van uw website coderen en deze QR code afdrukken bij een advertentie in de krant. Wanneer de QR code gescand wordt zal de smartphone direct de website tonen. Deze methode bespaart de gebruiker het moeizaam intypen van een URL op een smartphone. Maar het blijft niet bij het simpel openen van een URL je kan ook E-mailadressen, contactinformatie (vCards), agenda afspraken, geo-locaties, sms berichten, telefoonnummers en teksten opnemen in een QR code. Even scannen met een smartphone en er staat een afspraak in uw agenda of de gps van uw smarthone brengt u naar een bepaalde locatie.

QR code maken: de kosten

Dat klinkt duur! Wat zijn de kosten om een QR code te laten maken? Het zal u wellicht verbazen maar het kost enkel wat tijd om een QR code te maken. Wij hebben een gratis QR code generator voor u online staan waarmee u snel en simpel een QR code kan maken. Maar voordat u een QR code gratis gaat maken vraag ik om goed na te denken wat het doel is van de QR code die u wilt gaan maken. Dit vraag ik omdat vele ondernemers de QR code niet correct gebruiken. Ze linken bijvoorbeeld naar een website die niet mobiel is, plaatsen de QR code op hun website (alsof men met een smartphone een QR code zou gaan scannen op een desktop….) of drukken een QR code af op een visitekaartje. Dat laatste is niet direct een fout maar naar mijn smaak misstaat een QR code op een visitekaartje.

QR code maken? Wees creatief!

Voor het simpel doorsturen naar een website is een QR code niet bedoeld. Denk eens creatief na waarmee een QR code echt een toegevoegde waarde krijgt binnen jouw bedrijf.

Voorbeeld QR code:

Je loopt op zondagmiddag langs een makelaarskantoor en ziet op één van de posters in de etalage jouw droomhuis. De makelaar heeft voor dit droomhuis slechts 1 a4tje ruimte beschikbaar in zijn etalage. Hoe mooi zou het zijn wanneer er een QR code op afgedrukt is die je na het scannen een video of fotoreportage laat zien van deze woning? Of dat je direct na het scannen een afspraak kan maken om deze woning te bezichtigen?

Ben jij creatief genoeg om een goede QR-code te maken? Maak een QR code gratis met onze QR code generator en mail ons waarvoor je hem gebruikt. De beste inzendingen belonen we met een heel artikel op deze website dat gegarandeerd veel exposure zal genereren.

Gratis QR code maken

Heb je een goed idee? Maak dan een gratis QR code met onze gratis QR code generator. Onderstaand drie voorbeelden van QR codes die met de gratis QR code generator zijn gemaakt.

Scan de codes hieronder eens!

Gratis QR code maken
Gerelateerde artikelen Offline succes
Professioneel logo laten maken

Logo laten maken

Wat is het toch met de ondernemers die nauwelijks investeren in het design van een logo en huisstijl? Vragen deze ondernemers zich weleens af wat een klant

Lees verder Bedrijfslogo laten maken

Online factureren

Online factureren

Een factuur maken met een online facturatie programma is snel, eenvoudig, voordelig en professioneel. Klanten ontvangen de gemaakte factuur

Lees verder Online factureren

10 Reacties op: QR code maken
 • Sander

  Geschreven op 1 maart 2015

  Echt een heel goed artikel! Er zijn helaas maar weinig ondernemers geweest die de QR-code echt succesvol ingezet hebben. Men zou veel creatiever moeten gaan nadenken! Alleen vraag ik me af of dit artikel over QR codes niet wat laat is nu de NFC tags al in opkomst zijn. Ik denk dat NFC (Near Field Communication) het snel zal gaan overnemen van de QR-codes!

  • Redactie

   Geschreven op 6 maart 2015

   Hi Sander bedankt voor je feedback. Je hebt helemaal gelijk de QR codes zullen het ook naar onze mening niet gaan winnen van de NFC tags. Sterker nog vandaag melde zich een ondernemer bij ons die graag op deze website wil schrijven over NFC tags. Binnenkort zal je hier ook artikelen kunnen lezen over NFC (meld je even aan dan houden we je op de hoogte middels email)

 • John-Pierre Cornelissen

  Geschreven op 23 maart 2015

  Leuk artikel, een paar reacties
  - Op Windows Phone zit standaard een QR reader.
  - Ik heb ook een QR code op mijn zakelijke website en wel naast het adres met mijn vCard. Door die code te scannen staan gelijk alle contactgegevens in de telefoon zonder te typen.
  - Om dezelfde reden heb ik diezelfde QR code ook (achterop) mijn visitekaartje staan, want waarom zou je de achterkant leeg laten als je het ook voor iets nuttigs kunt gebruiken?
  Leuk trouwens dat logo in de door jullie gegenereerde QR code. Ik ga meteen mijn favoriet van een andere generator vervangen door die van jullie!
  Bedankt!
  John-Pierre

  • Redactie

   Geschreven op 23 maart 2015

   Beste John-Pierre hartelijk dank voor de aanvullingen. We hopen dat je mooie QR codes maakt met de QR code generator!

 • Monique Oltmans

  Geschreven op 15 februari 2016

  k heb een aantal vragen:
  -Hoe lang blijft de gratis qr code actief? Voor altijd of moet je een abonnement afsluiten waaraan kosten zijn verbonden?
  -Is het mogelijk een pdf aan de code te hangen?

  • Redactie

   Geschreven op 15 februari 2016

   Beste Monique, De QR codes die gemaakt worden met de gratis QR code generator blijven voor altijd gratis actief. Je hebt geen abonnement nodig. Je kan linken naar een PDF die je online hebt staan.

 • E. van de Steur

  Geschreven op 18 maart 2016

  Ik zie die QR codes toch steeds vaker opduiken en wil deze ook gebruiken. Met veel interesse dit stuk op jullie website gelezen ik heb er veel aan gehad (mooie QR code generator trouwens)

  • Karimma

   Geschreven op 2 april 2016

   Ik zie juist steeds minder de QR codes in het dagelijks leven en denk dan ook dat het geflopt is. Ik heb een tijdje met QR codes gespeeld maar nooit met noemenswaardig resultaat. Wellicht met deze tips dat het wel wat wordt

 • Sven Simons

  Geschreven op 29 januari 2018

  Ik vraag mij af mede nav tv serie de rees door china of er in Nederland bedrijven zijn die qr codes ontwikkelen voor graven. hoor graag van u met wie ik contact zou kunnen opnemen om mij verder te brengen naar een oplossing.

  • Admin

   Geschreven op 29 januari 2018

   In dit artikel (http://allesoveruitvaart.be/nl/x/767/qrcode-nu-ook-op-graf-in-belgi) worden twee namen genoemd van bedrijven die QR code op graven kunnen verzorgen

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht