Van onderneming naar succesvolle onderneming

Succesvol netwerken hoe doe je dat eigenlijk?


Netwerken hoe doe je dat?

Netwerken hoe doe je dat?

Ik heb er even over nagedacht, om dit artikel te schrijven maar toen ik van de week weer een mail binnen kreeg met de vraag netwerken hoe doe je dat? En een dag later één met hebben jullie netwerk tips op de website staan vond ik het tijd worden om de vraag “Netwerken hoe doe je dat?” maar eens te beantwoorden. De reden dat wij geen artikel over netwerken of netwerk tips online hebben staan is dat ik eigenlijk geen voorstander ben van netwerken, tenminste niet over de vorm van netwerken waar men naar op zoek is wanneer men zoekt op "Netwerken hoe doe je dat?" of op netwerk tips.

Mensen die zoeken op “netwerken hoe doe je dat” zijn over het algemeen op zoek naar tips om te netwerken op netwerkborrels, netwerkbijeenkomsten en netwerkevenementen. De meeste mensen die je daar zal ontmoeten hebben maar één doel en dat is zelf iets aan jou verkopen. Deze deelnemers hebben soms cursussen gevolgd hoe ze goed kunnen netwerken, wat ze aan moeten trekken, hoe ze hun glas moeten vasthouden en wat er het beste in kan zitten, hoe ze je het snelst kunnen scannen of jij wel interessant bent voor hun en ga zo maar door, de plaatselijke toneelschool zou er jaloers van worden. En wees eens eerlijk je hebt zelf ook gezocht op “netwerken hoe doe je dat” met het plan om naar dit soort bijeenkomsten te gaan. Met wat voor doel eigenlijk…..precies om iets te verkopen.

Hoe kan ik dan wel succesvol netwerken?

Jezelf zijn, je tussen mensen begeven, interesse tonen, niets verwachten en door te geven! En met geven bedoel ik door informatie te delen. Kennisdelen wordt online al veel vaker toegepast iets wat ondernemers offline ook meer zouden moeten doen. Luister naar je gesprekspartner en geef hem of haar oplossingen indien je die voorhanden hebt zonder dat je er altijd zelf wijzer van wordt. Eigenlijk dus door jezelf te zijn en een sociale houding aan te nemen indien je die van nature niet hebt.

Succesvol netwerken? Word lid van een vereniging!

Word lid van een vereniging, maakt niet uit wat voor vereniging maar het liefst een vereniging waar privé je interesses liggen of wat je hobby is. Dat kan de tafeltennis vereniging zijn, de golfclub, de voetbalvereniging, de schaakclub of wat jouw interesse ook maar heeft. Wanneer je een keuze maakt voor een vereniging waar jouw passie ligt dan zal je in elk geval de voordelen van een ontspannen avondje op jouw vereniging je al goed doen. Vanuit deze ontspannen en ongedwongen houding leer je mensen kennen met dezelfde interesses als jou. Je zal dan makkelijk nieuwe contacten leggen en voor je het weet heb je naast een ontspannen avond een goede zakelijke deal = win win!

Een kennis werd lid van de plaatselijke Golfclub en na een jaar vertelde hij me dat hij lid geworden was van een andere golfclub. Ik vroeg hem of het hem daar niet meer beviel waarop hij lachend zei “uitstekend zelfs maar ik heb aan bijna iedereen op de club mijn diensten inmiddels verkocht”. Inmiddels is hij lid op de vierde golfclub…..in mijn ogen wat overdreven en het zal mijn keuze niet zijn maar wel een bewijs dat het echt werkt!

Online netwerken hoe doe je dat?

Er is niet echt een heel groot verschil van aanpak bij het online of offline netwerken. Op websites om online te netwerken moet je niet zijn daar zijn de mannen die een toneelopleiding “hoe kan ik het beste netwerken” verandert in snelle jongens die een cursus gevolgd hebben “hoe kan ik online netwerken”. Deze snelle jongens zijn vaak helemaal vol van zichzelf. Op Twitter en Facebook staat in hun omschrijving wat ze allemaal wel niet kunnen. Ze hebben heel veel volgers en likes die ze zelfs kopen of ruilen met andere zelf benoemde “succesvolle ondernemers”. Ze zijn wederom maar op één ding uit en dat is jou iets verkopen alleen dan wat aggressiever daar het internet meer anoniem is en ze om die reden nog meer durven.

Online netwerken doe je door te delen.

De meest effectieve manier is je kennis te delen. Kom regelmatig op fora waar je interesses liggen en wanneer je een oplossing hebt voor iemand met een probleem deel dit dan. Plaats de oplossing op de fora en zorg natuurlijk dat je een profielnaam of onderschift hebt dat mensen je kunnen vinden wanneer ze meer informatie wensen. Maak geen directe reclame voor je product of dienst dat werkt averechts. Hoe je succesvol wordt op deze manier lees je in het artikel social media marketing.

Stop vandaag nog met zoeken op “netwerken hoe doe je dat” en “netwerktips” en je zal zien dat de verkopen stijgen!

Gerelateerde artikelen Offline succes
Professioneel logo laten maken

Logo laten maken

Wat is het toch met de ondernemers die nauwelijks investeren in het design van een logo en huisstijl? Vragen deze ondernemers zich weleens af wat een klant

Lees verder Bedrijfslogo laten maken

Online factureren

Online factureren

Een factuur maken met een online facturatie programma is snel, eenvoudig, voordelig en professioneel. Klanten ontvangen de gemaakte factuur

Lees verder Online factureren

2 Reacties op: Netwerken hoe doe je dat?
 • Arjan Oosterhuis

  Geschreven op 17 maart 2016

  Ongelooflijk dat er artikelen nodig zijn met onderwerpen hoe je moet netwerken. Ik denk dat dit enkel maar erger wordt door de "smartphone generatie". Mensen kunnen niet meer communiceren en hebben artikelen als deze nodig om succesvol te netwerken. Prima artikel daar niet van enkel jammer dat het nodig is!

  • Kim de Wit

   Geschreven op 3 mei 2016

   Het artikel "Netwerken hoe doe je dat" is een zeer leerzaam artikel voor mij geweest en nee @Arjan niet omdat ik van de Smartphone generatie ben! Ik heb vanaf mijn jonge jeugd al last om contacten te leggen. Ik vind het dan ook wat kort door de bocht om direct iedereen over één kam te scheren.

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht