Van onderneming naar succesvolle onderneming

Voorbeeld ondernemingsplan


Ondernemingsplan voorbeeld

In 6 stappen een ondernemingsplan maken!

Ondernemingsplan laten maken of zelf doen?

Het antwoord is zelf doen en laten maken!

Dit lijkt een verwarrend antwoord maar het is verreweg de beste manier om een goed ondernemingsplan te maken. Je kan enkel een goed ondernemingsplan laten maken wanneer je eerst zelf zoveel mogelijk voorwerk hebt gedaan.

Wij leggen je stap voor stap uit wat een ondernemingsplan is, wat je zelf kan doen en wanneer het tijd wordt om een ondernemingsplan te laten maken aan de hand van jouw eigen ondernemingsplan.

Wat is een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan wordt gemaakt door startende ondernemers, bij bedrijfsovername of voor een al gevestigd bedrijf. Wij richten ons in dit artikel op de startende ondernemers die voor zichzelf en/of voor bijvoorbeeld een krediet een ondernemingsplan nodig hebben.

Waarom heb je een ondernemingsplan nodig?

Veel ondernemers willen met de verkeerde intenties een ondernemingsplan laten maken, namelijk voor de bank. Als je het echt goed wilt doen maak je een ondernemingsplan voor jezelf en vannuit jezelf. Ondernemingsplannen die vanuit dat perspectief geschreven worden zullen niet alleen de ondernemer zelf goed helpen maar zullen veel succesvoller zijn bij bijvoorbeeld een krediet aanvraag bij de bank of onderhandelingen met leveranciers.

Een goed ondernemingsplan kan ervoor zorgen dat je sneller maximale kortingen krijgt bij je leveranciers.

Ondernemingsplan maken stap 1: Wie wordt (is) het bedrijf?

Beschrijf jezelf in het kort

Naast je persoonsgegevens en werkervaring begin je altijd met een korte introductie van jezelf. Wie ben je, wat heb je gedaan, waarom wil je de onderneming starten, welk probleem wil je oplossen, wat is je doel en wat heb je nodig om dat doel te kunnen bereiken. Dat is veel informatie die uiteindelijk slechts een korte alinea van je ondernemingsplan moet worden. In dit stadium zou ik zeggen schrijf het in je eigen woorden op of dat nu een stuk van 10 a4tjs wordt of niet, hoe meer informatie je opschrijft des te beter kan een professional er een korte en krachtige alinea van maken.

Ondernemingsplan maken stap 2: Wat voor bedrijf?

Na de introductie ga je wat dieper in op het bedrijf zelf. Wat voor soort bedrijf ga je starten? Beperk je bijvoorbeeld niet tot het noemen van ik ga een internet onderneming starten maar geef duidelijk aan dat het om bijvoorbeeld een internet onderneming gaat die gespecialiseerd is in Webdesign, zoekmachine optimalisatie of bijvoorbeeld programmeer werkzaamheden.

Wat maakt jouw nieuwe bedrijf uniek?

Eén van de belangrijkste punten in je ondernemingsplan is kort en krachtig uitleggen waarom jouw onderneming succesvol zal worden. Waarom wordt jouw onderneming een succesvolle onderneming? Onderstaand een aantal punten waaraan je kan denken:

1. Welk probleem pak je aan?

2. Welk gat in de markt vul je op?

3. Wat ga je anders (beter) doen dan de al gevestigde bedrijven en waarom?

4. Heb je nieuwe ideeën / producten en heb je daar al een patent op aangevraagd?

Hoe ga je jouw product of dienst aan de man brengen? Denk aan marketing, website, advertenties maar ook aan bedrijfslocatie en transport. Leg uit waarom op deze manier jouw product of dienst winstgevend verkocht zal gaan worden.

Vervolgens geef je aan wat de rechtsvorm van de onderneming wordt. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit een B.V., eenmanszaak of VOF. Onderbouw hier ook de keuze van de rechtsvorm. Waarom denk jij dat dit de beste rechtsvorm is?

Ondernemingsplan maken stap 3: is er markt voor het product of dienst?

Marktonderzoek is een belangrijk deel van het opmaken van je ondernemingsplan. Niet alleen voor jezelf maar juist ook voor een bank of investeerder is het zeer belangrijk om dit goed uit te (laten) zoeken. Waar veel startende ondernemers de fout mee ingaan is dat ze in dit deel bijvoorbeeld schrijven.

“ik verwacht dat mijn product wel zal aanslaan omdat ik het zelf een handig product vind. Tevens hebben verschillende familieleden en kennissen mijn product ook getest en zijn erg enthousiast”

Een beetje overdreven natuurlijk maar zo krijg je een idee wat ik bedoel. Beter is iets als:

“Om goed uit te zoeken of men net zo enthousiast is over mijn product heb ik mijn product al gepresenteerd op een beurs. De reacties waren overweldigend. Leuk dat de eerste producten al besteld zijn op de beurs nog voordat ik officieel begonnen ben”.

Wanneer je dat ook kan aantonen zullen banken en investeerders ook snel enthousiast worden. Uiteindelijk draait alles om de feiten en zou ik willen aanbevelen om een goed marktonderzoek te laten doen en gebruik te maken van het CBS om de feiten te kunnen aantonen.

Ondernemingsplan maken stap 4: Hoe zit het met de concurrentie?

Tenzij je een uniek nieuw product of dienst hebt uitgevonden zal er altijd concurrentie zijn van reeds gevestigde bedrijven. Dit hoofdstuk is dan ook belangrijk om uiteen te zetten waarom jij het beter gaat doen dan die bestaande concurrentie.

Hoe doen de gevestigde bedrijven het?

Doe onderzoek naar de concurrentie. Dat is niet alleen nuttig voor je ondernemingsplan maar je kan er nog goede ideeën mee opdoen ook! Zorg dat je exact weet hoe de concurrent producten of diensten aan de man brengt, waarom concurrent a dat beter doet dan concurrent b, waar de concurrent inkopen doet, wat de verkoopprijzen en levertijden zijn enz enz.

De beperkingen van de gevestigde orde zijn kansen voor startende ondernemers!

Hoe zet jij de concurrentie buiten spel?

Pas wanneer je weet wat de concurrent doet kan je een plan bedenken om het beter te doen. Dat kan echt van alles zijn denk aan inkoopkanalen, kennis, overheadkosten, grondstoffen, personeel, verkoopprijzen, openingstijden enz enz.

Ondernemingsplan maken stap 5:

Uiteindelijk draait het om geld.  Als laatste hoofdstuk in je ondernemingsplan ga je het pas hebben over geld. Zorg er dus voor dat al het bovenstaande zo interessant is dat potentiële investeerders, banken en leveranciers ook daadwerkelijk verder lezen na dit deel van je ondernemingsplan.

Denk aan onderstaande zaken:

1. Businessmodel: Wat wordt de prijs van het product / dienst, hoe bereik je klanten, welke waarde vertegenwoordigd een gemiddelde klant, hoe lang blijft de gemiddelde klant naar verwachting? Enz.

2. Omzetverwachting: Dit is natuurlijk lastig daar we (helaas) niet in de toekomst kunnen kijken maar het is toch noodzakelijk om een omzet en winstverwachting voor de komende twee jaar aan te geven. Dit moet realistisch en geloofwaardig zijn! Een bank of investeerder zal direct afhaken wanneer hij dit deel van je ondernemingsplan in twijfel trekt.

3. Liquiditeitsbegroting: Deze wordt beoordeeld op rentabiliteit en solvabiliteit. Maak een overzicht van de uitgaven en inkomsten.

4. Kosten: Maak een overzicht van alle verwachte kosten (direct en indirect).

Ondernemingsplan maken stap 6: Naar de expert!

Nu je alles zelf uitgezocht en opgeschreven hebt in je eigen woorden adviseer ik om hiermee naar een expert te gaan die dit alles voor je zal finetunen. Deze expert zal het door jou opgestelde ondernemingsplan eerst met je doorspreken om vervolgens een ondernemingsplan te schrijven die indruk zal maken bij banken en investeerders maar ook duidelijkheid zal verschaffen naar jezelf.

Het voordeel van bovenstaande werkwijze is dat je zelf zeer nauw betrokken bent bij je ondernemingsplan en je er echt alles over weet enkel in andere bewoordingen. Dit zal je zeker helpen bij de gesprekken die je gaat voeren bij banken en investeerders. Tevens is al dat voorwerk niet voor niets! De kosten voor het laten maken van een ondernemingsplan zullen een stuk lager uitpakken

Je eerste verdienste!

Gerelateerde artikelen Eigen bedrijf starten
Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht