Van onderneming naar succesvolle onderneming

Algemene voorwaarden opstellen


Algemene voorwaarden opstellen

Algemene voorwaarden opstellen startende ondernemer

Ieder bedrijf zou algemene voorwaarden moeten opstellen en iedere klant zou deze ook daadwerkelijk moeten lezen voordat ze een aankoop doen.

Helaas worden algemene voorwaarden vaak pas gelezen wanneer er al een conflict is ontstaan!

Wat zijn algemene voorwaarden?

In de algemene voorwaarden leggen bedrijven schriftelijk vast onder welke voorwaarden het haar producten of diensten levert. Vaak komen zaken als levertermijnen, betalingsafspraken, garanties, contractduur, bedenkingstermijn enz enz aan bod. Met algemene voorwaarden is het voor koper en verkoper duidelijk welke rechten en plichten je hebt. Wanneer je als ondernemer beschikt over goede algemene voorwaarden zullen je ondernemingsrisico's afnemen.

Zelf algemene voorwaarden opstellen

Veel startende ondernemers met een klein budget vragen ons of ze ook zelf algemene voorwaarden kunnen opstellen en of dit dan rechtsgeldig is. Het antwoord is ja dat kan maar je zal wel met een aantal zaken rekening moeten houden. Zo moeten algemene voorwaarden ook redelijk zijn voor de klant en niet in conflict zijn met de wet. Wanneer je bijvoorbeeld een webwinkel hebt en in je algemene voorwaarden schrijft dat men artikelen niet terug kan sturen, zal je, als het erop aankomt van een koude kermis thuiskomen. Er bestaat namelijk een wet “kopen op afstand” welke zegt dat een consument 14 dagen bedenktijd heeft om artikelen zonder opgaaf van redenen te retourneren.

Het is dus wel mogelijk om zelf algemene voorwaarden op te stellen maar wij adviseren om wel een voorbeeld te downloaden zodat je wat houvast hebt bij het opstellen van de algemene voorwaarden.

Algemene voorwaarden laten maken

Natuurlijk is het ook mogelijk om algemene voorwaarden op te laten stellen door een advocaat of juridisch adviseur. Deze mensen zullen de algemene voorwaarden beter kunnen verwoorden en denken ook vaak aan meer zaken die u kunnen beschermen. Ik ben van mening dat het goed is om eerst zelf de algemene voorwaarden te schrijven en met deze voorwaarden naar een expert te gaan. Dit zal aanzienlijk in kosten schelen door al het voorwerk.

Informatieplicht

Om de algemene voorwaarden bindend te maken zal je je klant deze moeten overhandigen voor of tijdens een aankoop. De ondernemer zal bij een onverhoopt conflict moeten kunnen aantonen dat de algemene voorwaarden zijn verstrekt voor of tijdens een aankoop.

De bekende regel onderaan een offerte met “op al onze diensten en leveringen zijn onze algemene voorwaarden van toepassing” is hierbij niet voldoende!

Beter is om op de achterkant van iedere offerte en factuur de algemene voorwaarden af te laten drukken. Bij het ondertekenen van een offerte kan je een regel opnemen in de trent van “bij het ondertekenen van deze offerte verklaart u onze algemene voorwaarden ontvangen en gelezen te hebben”

Voor webwinkels is dat natuurlijk niet mogelijk op deze manier. Tijdens de bestelprocedure dien je de klant de mogelijkheid te geven de algemene voorwaarden te downloaden. Tevens dient de klant bewust een hokje aan te vinken met de tekst “ik verklaar de algemene voorwaarden te hebben gelezen en ga hiermee akkoord”. Wat je nog veel ziet is dat webwinkels standaard dat vinkje al hebben geplaatst dit is niet toegestaan! Klanten dienen dit echt zelf aan te vinken.

Algemene voorwaarden deponeren bij de Kamer van Koophandel

Regelmatig krijgen we de vraag of de algemene voorwaarden verplicht gedeponeert dienen te worden bij de Kamer van Koopandel. Dat is niet verplicht en in veel gevallen zelfs nutteloos.

De enigste reden die ik zo kan bedenken is dat je kan aantonen welke voorwaarden er van toepassing waren op het moment van het sluiten van de overeenkomst.

Maar baat het niet dan schaadt het niet zeggen ze wel dus ik zou het wel doen. De kosten bedragen €18,00 per jaar (peildatum december 2014).

Gerelateerde artikelen Eigen bedrijf starten
SEO teksten laten schrijven

SEO teksten laten schrijven

Online en offline marketing specialist Edwin Frakking maakt veel gebruik van goede copywriters voor webteksten, advertentieteksten en SEO teksten.

Lees verder SEO teksten

Reageer op dit artikel
Velden met * zijn verplicht